Succesvol afkoppelen van regenwater? In een Leusdense wijk hebben we bewoners zelf een subsidieregeling en campagne laten vormgeven. Het resultaat is zichtbaar in enthousiasme, creativiteit en… veel afgekoppeld oppervlak per perceel. Het idee is simpel: het bedrag dat de gemeente zou besteden aan het afkoppelen van alleen de regenpijp aan de voorkant van de woning, wordt nu besteed aan subsidie voor het afkoppelen van het gehele perceel én de aanleg van een waterbuffer in de tuin.

Enthousiaste ambassadeurs

Eerder dit jaar berichtte ik al over deze aanpak en hoe het ons lukte om ambassadeurs in de buurt te activeren. Vanuit die eerste ambassadeurs is inmiddels een enthousiaste groep buren ontstaan die aan het werk is en mooie resultaten oplevert!

Gluren bij de Buren

Ook in dit projectgebied lijkt er een soort driedeling in de groep buren te zijn: Eén derde gaat direct aan de slag. Een tweede derde wil eerst wel eens succesvolle voorbeelden zien. En een laatste deel ziet het niet zitten of wacht ‘totdat het moet’. In de buurtaanpak houden we daar rekening mee.

We bieden in het begin vlot ondersteuning aan de buren die direct willen, zodat er voorbeelden ontstaan in de buurt. Voor de ‘volgers’ bieden we daarna een duidelijk traject met gedegen begeleiding en een deadline als stok achter de deur. Met een Gluren bij de Buren dag kunnen de volgers zien hoe het werkt bij de voorbeelden in de eigen buurt.

10 stappen plan voor Afkoppelen door bewoners

In deze buurt hebben we het overzichtelijk gehouden met een omvang van circa 35 adressen. Vanaf het najaar gaan we voor het grotere werk in een wijk van 500 adressen. Ook daar zullen we in overzichtelijke deelbuurten werken. Vanuit dit pilotproject (want dat is het) hebben we een 10 stappen plan ontwikkeld om op grotere schaal toe te passen.

Voor de liefhebber: idyllisch plaatje

Smaken verschillen natuurlijk….